Ammattilaiskäyttöön tarkoitetut otsalamput
Kun tarvitset otsalamppua työssäsi, panosta kestävään ja tukevaan lamppuun, joka pärjää kovassakin käytössä. Otsalamppua valitessasi pohdi, mitä ominaisuuksia lampulta tarvitset, jotta se soveltuu juuri sinun työhösi ja työympäristöösi.
Mieti esimerkiksi näitä asioita:
- Millaisessa ympäristössä työskentelet?
- Millaisissa varusteissa työskentelet?
- Millaisen valotehon tarvitset?
- Kuinka pitkään työskentelet otsalampun valossa työpäivän aikana, eli kuinka kauan akun tulee kestää?
- Onko työtilassasi mahdollista ladata otsalampun akkua?
Otsalampun käyttö työympäristössä
Työkäytössä olevan otsalampun tulee olla helppo käytettävyydeltään, jotta et joudu keskeyttämään työtäsi pidemmäksi aikaa tai esimerkiksi riisumaan työhanskoja pois käsistäsi lamppua säätäessäsi. Otsalamppu, jossa on ympäristön mukaan automaattisesti säätyvä valo, on erinomainen työkaveri, sillä sen avulla voit keskittyä työntekoon, eikä sinun tarvitse tuhlata aikaa lampun säätämiseen. Jos valitset lampun, jonka tehoa pitää säätää käsin, valitse portaaton valonsäätö. Se on työlampussa kätevä, koska saat pikaisesti säädettyä täsmälleen juuri siihen työtilanteeseen sopivan valaistuksen.
Jos joudut käyttämään otsalamppua pitkään työpäivän aikana, kokeile jo kaupassa, että lamppua on miellyttävä pitää päässä. Lampun pitää pysyä hyvin menossa mukana, mutta otsahihna ei saa puristaa päätä. Varmistu myös, että otsahihna on miellyttävää materiaalia, eikä kutita tai hiosta iholla.
Jos teet välillä työtä, jossa et tarvitse osalamppua, valitse lamppu, joka on helppo ja nopea pukea ja riisua. Joissakin otsalampuissa on valmiina ripustuslenkki, josta voit laittaa lampun roikkumaan esimerkiksi seinäkoukkuun tai vyölenkkiin.
Mikäli käytät työssäsi kypärää, voit hankkia otsalampulle erityisen kypäräkiinnikkeen, jolloin voit olla varma, että lamppu pysyy kypärässä kiinni tilanteessa kuin tilanteessa.
Ammattilaiskäyttöön tarkoitetut otsalamput on yleensä suojattu pölyltä, vedeltä, lialta ja iskuilta, joten niitä voit huoletta käyttää hankalissakin paikoissa.
Työlampun valo-ominaisuudet
Koska työtehtävät ovat kovin erilaisia, on vaikea antaa suosituksia ammattilaiskäyttöön tarkoitetun otsalampun luumen-arvolle. Siinä missä toinen työskentelee valaistussa hallissa ja kaipaa lisävaloa erityistarkkuutta vaativaan työhön, korjaa toinen sähkölinjoja pilkkopimeässä syysmyrskyn jälkeen. Kannattaa siis kysellä asiantuntevilta otsalamppujen myyjiltä, mikä luumen-arvo olisi sinun työhösi sopiva.
Jos työssäsi on tärkeää, että värit erottuvat luotettavasti, kuten esimerkiksi sähkötöissä, kiinnitä huomiota otsalampun värintoistoon. Ammattilaiskäyttöön tarkoitettujen otsalamppujen yhteydessä usein kerrotaan lampun värintoistoindeksi CRI-lukuna (CRI = colour rendering index). CRI:n asteikko on 0-100, jossa 0-valossa värit eivät toistu lainkaan ja 100:ssa ne toistuvat täydellisesti. Mikäli otsalampun värintoistoindeksi on yli 80, värit näyttävät luonnollisilta. Jos indeksi on alle 70, värit näyttävät luonnottomilta.
Tarkkaan työskentelyyn soveltuu otsalamppu, jossa on erittäin laadukkaat linssit. Näin valo pysyy mukavan kirkkaana ilman varjokohtia, eikä värise tai vilku. Joissakin lampuissa on erityinen flicker free (= välkkymätön) -ominaisuus, mikä tarkoittaa sitä, ettei lampun valosta lähde aivojen havaitsemaa välkyntää. Tällainen valo on turvallinen esimerkiksi pyörivien laitteiden parissa työskennellessä. Kun valo ei värise, pystyt tarkemmin havaitsemaan laitteen pyörimisnopeuden.
Jos työsi lomassa joudut esimerkiksi lukemaan dokumentteja, tutkimaan karttaa tai tarkastelemaan jotain muuta lähellä olevaa kohdetta, valitse otsalamppu, jossa on sensorit, jotka havaitsevat lampun valon heijastuvan lähellä olevasta kohteesta. Tällainen lamppu osaa automaattisesti pienentää valotehoaan kyseisen kaltaisessa tilanteessa. Tällöin lamppu ei valaise liian kirkkaasti, eikä kohteesta heijastuva valo häikäise silmiäsi.
Ledlenser HF8R Work on ladattava työvalaisin huippuluokan suorituskyvyllä, jonka erikoisominaisuutena on Adaptive Light Beam Technology. Valaisinta ei tarvitse säätää käsin valo-olosuhteiden muuttuessa, vaan valaisimen sensorit havaitsevat ympäristön valaistusolosuhteet ja valon heijastumat, ja reagoivat niihin äärimmäisen nopeasti, säätäen kaikkia valonlähteitä erikseen optimaaliseksi ympäristöön nähden. "Truly hands-free" -valaisin antaa sinun keskittyä töihisi, valaisimen käsin säätämisen sijaan.Työlampun akku
Jos sinun täytyy työssäsi käyttää otsalamppua pitkiä aikoja, valitse lamppu, jolla on hyvä virrankesto. Mikäli voit työpaikalla ladata akkua, valitse ladattava otsalamppu. Näin säästät ympäristöä, eikä sinun tarvitse huolehtia tyhjentyneiden paristojen kierrättämisestä. Mikäli lataus ei ole mahdollista, pidä mukanasi varavirtalähdettä tai osta paristokäyttöinen otsalamppu, jolloin voit kuljettaa varaparistoja mukanasi. Varmista tällöin myös, että valitsemaasi lamppuun on nopea ja helppo vaihtaa paristot kesken työnteon, jotta pääset pikaisesti takaisin työtehtäväsi pariin.
Kun valitset otsavaloa työkäyttöön, mieti myös virtalähteen paikka otsalampussa: edessä vai takana? Jos työskentelet otsalampun kanssa ahtaissa paikoissa tai vaikkapa makuuasennossa, valitse lamppu, jonka virtalähde on edessä. Otsalampun takana takaraivolla oleva akkukotelo voi nimittäin raapiutua tai kolahdella alustaasi.
Mikäli tarvitset työssäsi erittäin tehokasta otsalamppua, kannattaa valita lamppu, jonka virtalähde on takana. Suurikokoinen lamppu ja painava virtalähde tasapainottavat toisiaan, jolloin lamppu pysyy napakasti päässä, ei keiku, eikä rasita niskaasi ja hartioitasi.
Jos työskentelet kylmässä tilassa, harkitse otsalamppua, jonka virtalähde on johdon päässä. Tällöin saat laitettua akun tai pariston koteloineen takin taskuun tai vaikkapa vyölle, jolloin virtalähde pysyy lämpimämpänä, eikä kylmyys pääse turhaan kuluttamaan virtaa työpäivän aikana.
Otsalamppujen valinnasta voit lukea lisää otsalampun valintaoppaastamme.